010 46 26 909
info@bike4travel.nl
Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Verband zithouding en stuurbelasting

Tijdens het fietsen worden de armen en handen belast met een gedeelte van het lichaamsgewicht. Het kan echter zo zijn dat de handen ontlast moeten worden, bijvoorbeeld vanwege een blessure. Hoe moet de fiets dan aangepast worden om de handen te ontlasten? Door middel van het meten van de verticale belasting is geprobeerd een beeld te vormen van het veranderen van de belasting van de handen bij verandering van de stuurpositie.

Wanneer je op de fiets zit merk je al dat wanneer je meer voorover gebogen gaat zitten er meer druk op de handen komt te staan. Dit is te verklaren door te kijken naar de positie van het lichaamszwaartepunt van een wielrenner en van een ATBer.

Stuurbelasting verminderen door Bike4travel
Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Het zwaartepunt ligt bij de wielrenner en de ATBer bijna op dezelfde plaats. Het verschil tussen de twee is echter, dat bij de wielrenner er meer massa voor het massazwaartepunt ligt en dat de rug door de plattere houding minder gewicht kan dragen.
Voor de test wordt het stuur van de meetfiets in verschillende posities gezet. Vanuit een middelpunt wordt het stuur 5cm hoger en lager en ook 5cm vooruit en achteruit verplaatst. Het stuur is opgehangen aan een trekkrachtmeter. Hierdoor kan de kracht gemeten worden die verticaal op het stuur werkt.

 

 

 

 

Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Uit deze afbeelding blijkt, dat wanneer het stuur omhoog wordt gezet, de fietser meer rechtop zal gaan zitten. Hierdoor zal er meer kracht door de rug worden opgenomen. Nadeel is wel dat de hoek die de armen maken ten opzichte van het stuur ongunstiger is. Tevens blijkt uit de afbeelding, dat het naar voren schuiven van het zadel ervoor zorgt, dat de hoek van de armen naar het stuur gunstiger wordt, maar dat er minder gewicht door de rug wordt opgevangen dan bij het omhoog plaatsen van het stuur. Het stuur (of zadel) in de omgekeerde richting bewegen zal het tegenovergestelde effect geven. Het stuur lager zetten zal er dus voor zorgen voor minder gewicht op de rug en een gunstigere armhoek en het zadel naar achteren zal zorgen voor een minder gunstige armhoek, maar blijft meer belasting op de rug houden.

 

In de afbeelding hiernaast is te zien wat een verplaatsing van 5cm doet met de hoeken die het lichaam maakt.
Zwart = standaard
Groen = stuur 5 cm omhoog
Rood = zadel 5 cm naar voren

 

 

 

 

 

 

 

Stuurbelasting verminderen door Bike4travel

Uit deze grafiek blijkt, dat de belasting op de handen met het verstellen van de lengte tussen stuur en zadel enigszins veranderd, maar toch niet bijzonder veel. Een verschil in hoogte geeft wel een duidelijk verschil van een kilo belasting per 5 cm verschil.

Conclusie

De conclusie is, dat wanneer je een verminderde belasting wil op je armen, dat je dit het beste kunt bereiken door het stuur omhoog te zetten. Dit zorgt ervoor dat de fietser meer recht overeind gaat zitten en zodoende meer van de kracht via de rug opneemt.

 

Bike4travel is officieel dealer van:

Avaghon vakantiefietsen
Idworx vakantiefietsen bij Bike4travel
Santos vakantiefietsen bij Bike4travel
VSF vakantiefietsen bij Bike4travel

Over ons

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Volg ons

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag—donderdag: 9.00–17.30
Vrijdag: 9:00–19.00
Zaterdag: 10.00–17.00
Zondag: gesloten

 

Nieuwsbrief

Copyright © 2003 -  Bike4travel Rotterdam