Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/customer/www/bike4travel.nl/public_html/blog/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme-wordpress/src/MenuWalker.php on line 119
010 46 26 909
info@bike4travel.nl
Fietstips van Bike4travel Rotterdam

Tips voor kettingonderhoud

Schoonmaken

Dat kan met een doekje. Deze goed en stevig om de ketting klemmen en aan trappers draaien. Zo haal je het aangekoekte vuil van de buitenkant en blijven de smeerstofffen in de binnenkant van de ketting zitten. En klein beetje kettingolie na de beurt op de ketting druppelen.

Heb je een sterkt vervuilde ketting, of een keer in de 500 km na poetsbeurten met een doekje, dan is een kettingreinigingsapparaat erg handig. Deze gebruikt een oplosmiddel, waardoor het vuil van de ketting wordt verwijderd. Helaas komt er ook wat binnen in de ketting terecht. Maar omdat de oplossers niet heel sterk zijn (meestal op citrus basis) blijft er vet achter in de ketting om deze vervuiling weer naar buiten te persen. Ook na deze behandeling de ketting weer smeren met kettingolie.

Heb je echt een teer-achtige ketting, gebruik dan lampenolie. De ketting van de fiets halen, in een fles (bv PET fles) doen, de lampenolie erbij, en even schudden. Ketting is brandschoon, ook van binnen! Je moet de ketting nu dus er erg goed smeren, wel 3 tot 4 keer. En probeer de eerste kilometers de ketting weer een beetje ‘in te trappen’. Omdat in de eerst kilometers nog weinig smeermiddel in de ketting zit. Daarna is de ketting er in alle omstandigheden weer klaar voor!

Smeren: natte of droge olie?

Droge olie droogt beter op, waardoor de buitenkant van de ketting droog blijft en er minder vuil aan blijft plakken. Blijft alleen niet zo lang actief, en in de regen spoelt deze er sneller af. Gevolg, elke 200 km beetje olie gebruiken (van te voren even een doekje erlangs!).

Natte olie blijft plakkerig, waardoor er meer vuil aan blijft plakken wat voor slijtage aan de ketting kan zorgen. Blijft wel beter zitten in natte omstandigheden, zoals nu in het najaar! Als je deze olie gebruikt, ook na het invetten nog even een doekje langs de buitenkant om overmatige olie te verwijderen. Deze doet toch niets, alleen maar vuil aantrekken.

Ideaal zou zijn om de olie aan te passen op de weersomstandigheden en dus af te wisselen met natte en droge olie!

Ketting wisselen

Krijg je niet genoeg van dit onderhoud, en wil je nog meer kilometer uit je tandwielen en ketting halen, ga dan je ketting wisselen! Elke 1000 km haal je de ketting van je fiets, maak hem schoon met lampenolie en berg deze op. Plaats op de fiets de eerste keer een nieuwe ketting. Na weer 1000 km kan de opgeborgen ketting er weer op, en de oude schoongemaakt weer opbergen tot de volgende 1000 km! Een missing link (kettingschakeltje) is dan wel erg handig!

Bike4travel is officieel dealer van:

Avaghon vakantiefietsen
Idworx vakantiefietsen bij Bike4travel
Santos vakantiefietsen bij Bike4travel
VSF vakantiefietsen bij Bike4travel

Over ons

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Volg ons

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag—donderdag: 9.00–17.30
Vrijdag: 9:00–21.00*
Zaterdag: 10.00–17.00
Zondag: gesloten

* Van 1 oktober tot 1 maart is er geen koopavond en zijn we tot 19.00 uur open.

Nieuwsbrief

Copyright © 2003 -  Bike4travel Rotterdam