Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/bike4tra/public_html/blog/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme-wordpress/src/MenuWalker.php on line 8
010 46 26 909
info@bike4travel.nl
Fietstechniek tips van Bike4travel

Doc Blue antilekvloeistof in de praktijk

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”http://www.bike4travel.nl/blog/wp-content/uploads/2017/04/doc-blue.jpeg” alt=”Doc Blue bij Bike4travel” title_text=”Doc Blue bij Bike4travel” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Woonwerk verkeer is voor mij 14 km (enkele reis) van de ene kant van Rotterdam, door het centrum naar de andere kant van Rotterdam. Niet echt het beste traject voor de Marathon Racer banden met een karige antileklaag.
In de praktijk zijn de antilekeigenschappen van deze band zo slecht nog niet: in de laatste 7000 km pas 1 keer lek gereden terwijl het profiel al volledig verdwenen is.

Het laatste jaar heb ik naast m’n reserve binnenband ook een flesje Schwalbe Doc Blue antilekvloeistof in m’n tas zitten. En dankzij de wet van Murphy werkt het al sinds het flesje in mijn tas zit.
Eind begin december was het zover. Na een lange dag kom ik in het donker bij het fietsenrek en staat mijn fiets met een lekke achterband.
De temperatuur is onder nul en de fiets zit onder de bagger. Normaal gesproken heb ik geen hekel aan plakken, maar op dit soort momenten heb ik er echt geen zin in.
Dan maar de Doc Blue proberen.
Met het bijgeleverde tooltje draai ik het franse ventiel uit de binnenband.
Ik spuit een half flesje Doc Blue de binnenband in.
Ventiel weer terug draaien.
Oppompen en klaar.
De band is automatisch geplakt en ik hoef er voor de rest niets meer aan te doen. Zelfs de komende weken erna hoeft er niet bijgepompt te worden.

Zes weken later fiets ik naar de zaak, en onderweg hoor ik ineens tik-sis, tik-sis, tik-sis. Ik stop en controleer de achterband. En er blijkt een stuk glas van bijna 8 mm in de buitenband te zitten, en eromheen komt de witte Doc Blue vloeistof naar buiten lopen.
Ook nu is de temperatuur onder nul en de fiets zit nog steeds onder de bagger. Weer geen zin om de binnenband te vervangen.
De antilekvloeistof dicht gaten tot ca 3-4 mm, en dit gat is een stuk groter.
Toch maar doorfietsen en hopen dat ik de resterende 10 km nog kan halen. Maar al na 2 km is de band te zacht om ermee door te rijden.
Ik draai het wiel totdat het gat aan de onderkant zit, zo kan de vloeistof mooi naar deze kant van de band stromen. Daarna pomp ik de band weer op.
Het gat blijft dicht zitten en ik fiets de resterende afstand zonder bij te pompen.

Hoewel ’s middags de band nog hard is, gaat er toch een nieuwe binnenband en buitenband op. Voor de kleine gaatjes is de Doc Blue perfekt, maar tegen grote insnijdingen kun je er niet op vertrouwen. Al ben ik blij dat het toch redelijk heeft gewerkt met een flinke insnijding.

Doc Blue blijft 3 maanden vloeibaar, en dus ook 3 maanden preventief tegen lekkages werken. Daarna wordt het hard. De oude gaatjes blijven dicht, maar nieuwe lekken worden niet meer gedicht. Hierna kun je wel weer opnieuw Doc Blue in de binnenband spuiten.

Opmerking:

De meegeleverde tool om het franse ventiel te verwijderen, past niet op alle franse ventielen! In ieder geval wel op Schwalbe binnenbanden.
Voor autoventielen en hollandse ventielen is het geen probleem.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Bike4travel is officieel dealer van:

Avaghon vakantiefietsen
Idworx vakantiefietsen bij Bike4travel
Santos vakantiefietsen bij Bike4travel
VSF vakantiefietsen bij Bike4travel

Over ons

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Volg ons

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag—donderdag: 9.00–17.30
Vrijdag: 9:00–21.00*
Zaterdag: 10.00–17.00
Zondag: gesloten

* Van 1 oktober tot 1 maart is er geen koopavond en zijn we tot 19.00 uur open.

Nieuwsbrief

Copyright © 2003 -  Bike4travel Rotterdam